یکی دیگر از جشنهای ماهانه تقویم باستانی ایران که در تیرماه برگذار میشود، جشن تیرگان است. مراسم جشن تیرگان در شهرهای مختلف از جمله فراهان، سنگسر، مازندران و… با عناوین گوناگونی برگذار میشود. طبق آیینهای باستانی این جشن در گرامیداشت ستاره بارانزا، تیشتر، برگذار میشود.
در برخی افسانهها گفته شده که آرش کمانگیر، در این روز با پرتاب تیری از کمان خود، مرز ایران و توران را تعیین کرد و با تقدیم جان خود، بر جنگ با سابقه این دو سرزمین پایان داد.
مراسمات و آیینها
از جمله مراسمات این روز میتوان همچون سایر جشنهای آغاز تابستان، به آببازی و آبپاشی اشاره کرد.
علاوه بر آن، فال کوزه (چکُ دولَه) از سایر آیینهای این روز است. به این صورت که از روز قبل کوزه سفالی سبزرنگی با دهانه گشاد را به یکی از دوشیزگان منتخب میدهند. وی کوزه را نزد اشخاص حاجتمند میبرد و آنها با نیت خود در دل، جسم کوچکی درون آب کوزه میاندازند. در روز جشن، این افراد زیر درختی همیشه بهار جمع میشوند. افراد کهنسال به نوبت شعری میخوانند و دوشیزه دست در کوزه کرده، یکی از اجسام را بیرون میآورد. صاحب جسم به این ترتیب متوجه میشود که شعر خوانده شده، فال نیت دل او بوده است.
از دیگر رسوم این روز بستن دستبندی با 7 ریسمان به 7 رنگ به دست است. این دستبند تیر و باد نام دارد، و رسم است که 9 روز بعد از جشن تیرگان آن را باز کرده در مکان بلندی به باد میسپارند تا آرزوهایشان را با خود ببرد. شعری که هنگام باز کردن دستبند تیر و باد میخوانند این است: “تیر برو باد بیا غم برو شادی بیا محنت برو روزی بیا خوشه مرواری بیا”
شما کدام یک از رسوم این روز را انجام میدهید؟ تمایل دارید کدام یک از این رسوم را انجام دهید؟ آیا به جز موارد بالا، در شهر شما آیین خاصی برای گرامیداشت جشن تیرگان وجود دارد؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.